Găinile noastre ouatoare apartin rasei hibride Lohmann Brown. Această rasă este produsă de compania germană Lohmann Tierzucht. Este rezultatul unei încrucisări între rasa Rhode Island si rasa White Rock. Cercetarea genetică i-a permis lui Lohmann Brown să producă un randament optimizat de productie de ouă de masă si persistentă în depunerea ouălor. Aceasta rasa este renumita pentru calitatea constantă a ouălor si pentru culoarea intensă a gălbenusului.
Acest animal de curte a fost probabil domesticit pentru prima dată în Noua Guinee, dacă ne bazăm pe primul cuvânt care a desemnat găina, „Manuk”, care aparține limbajului protoaustronezian. În urma comerțului maritim, a ajuns pe continente precum Asia, Europa si America de Nord. Ar fi ajuns pe acest ultim continent cu mult înaintea exploratorului Cristofor Columb, deoarece ar fi fost introdus acolo de polinezieni. Găina are asadar simtul adaptării. Este un animal omnivor, astfel încât dieta sa constă în principal din cereale, ierburi si mici nevertebrate.
În mijlocul satului brasovean, găinile noastre se dezvolta intr-un mediu extrem de bine organizat, hrănind-se cu toate elementele indispensabile unei productii de oua de calitate superioara. Calitatea ouălor extra-proaspete provin de la găinile crescute în custi îmbunătătite unde este un mediu curat, aerisit si bine îngrijit fiind hrănite cu produse rezultate in urma unei agriculturi ecologice.
Ele încep a depune ouă de la vârsta de 18 săptămâni si pot depune până la 320 de ouă pe an. Acestea au avantajul de a depune pe tot parcursul anului (dacă sunt expuse la lumină artificială toamna si iarna, astfel încât să primească 16 ore de lumină pe zi, indiferent de anotimp). Ouăle au coajă tare, sunt maro-rosiatice si cântăresc aproximativ 65 de grame (dimensiune medie). Fiind utilizată pe scară largă în agricultura ecologică si alternativă din Europa, ea se adaptează bine vieții în aer liber. De asemenea, găinile Lohmann Brown sunt rezistente si se adaptează la mediul lor, indiferent de metoda de reproducere.
Beneficiile Ouălor
Oul este un aliment simplu, usor de gătit si economic. Acesta poate fi gătit după multe rețete. Însă ne puenm întrebarea cum de într-un produs asa mic sunt stocate atâtea proprietati benefice noua? Iată structura unui ou:
Albus
Coajă si membrane
Membrană internă
Gălbenus
Salază
Cameră de aer
Ouăle contin toti amino-acizii esentiali corpului uman, alături de câteva vitamine si minerale, incluzând vitaminele A, D, B2, B9, B6, B12, calciu, fosfor, fier si potasiu. Oul este unul din puținele alimente care conține vitamina D în mod natural.